HomeΓΕΩ-ΑνατολήΓνώμηΑνατολή: 33 χρόνια ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

Ανατολή: 33 χρόνια ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

Ανατολή: 33 χρόνια ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

 

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

 

Δ΄ Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

 

20 Δεκεμβρίου 2022

 

Γρηγόριος Κεσίσογλου – Ανατολή: 33 χρόνια ταυτισμένη με την Πολίτικη Ρωμηοσύνη

 

 

Η διάλεξη θα μεταδοθεί στο Facebook και το YouTube (https://www.youtube.com/user/sismanogliomegaro/videos) την Τρίτη (20/12) και ώρα 18.00.

 

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον δ΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

 

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

 

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Ο Γρηγόρης Κεσίσογλου γεννήθηκε το 1961 στη Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Ταταύλα. Μετά την πρώτη εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Δώδεκα Αποστόλων, συνέχισε τις σπουδές του στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1979.

Η αγωνία επιβίωσης της Ρωμηοσύνης, που τις δεκαετίες 1960 – 1970 διένυε μια ζοφερή περίοδο, λόγω των κρατικών πολιτικών, το ομογενειακό περιβάλλον της νήσου Χάλκης, όπου έζησε τα καλοκαίρια του, εκπαιδευτικοί όπως οι Δημήτρης Φραγκόπουλος, Στάθης Αρσενιάδης, Δημήτρης Παντελάρας, Άννα Τάσσου και μια πλειάδα άλλων διδασκάλων, διαμόρφωσαν την ταυτότητα του.

Μετά την αποφοίτηση του από το Ζωγράφειο Λύκειο ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές. Στην Αθήνα με άλλους ομογενείς φοιτητές ανασυγκρότησαν την Φοιτητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών και ανέπτυξαν πολιτιστική και κοινωνική δράση. Αυτή ήταν και η αρχή της ενεργούς ανάμιξης του στη συλλογική δράση των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών. Το 1989 συμμετείχε στα πρώτα βήματα έκδοσης της εφημερίδας «Ανατολή».

Τα μετέπειτα χρόνια και κυρίως μετά το 2003 ανέλαβε πλήρως την διεύθυνση και την έκδοση της εφημερίδας. Παράλληλα συνέχισε να δίνει το «παρών» στην συλλογική δράση των Κωνσταντινουπολιτών. Μέσα από την αρθρογραφία της εφημερίδας ανέδειξε την αναγκαιότητα να στηριχτεί ενεργά ο αγώνας επιβίωσης της Πολίτικης Ρωμηοσύνης.

Σε αυτή τη κατεύθυνση πρωτοστάτησε στην δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αλληλεγγύη στους Ρωμιούς της Πόλης». Επίσης συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών το 2007, στης οποίας την Διοίκηση εξελέγη για δύο θητείες. Επίσης εξελέγη και συνεχίζει να είναι μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς».

Συμμετείχε στην οργάνωση αποστολών εθελοντικών ομάδων νέων στην Κωνσταντινούπολη, υπό την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, για προσφορά κοινωνικών δράσεων προς την ομογένεια. Σήμερα, παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, συνεχίζει να εκδίδει και να διευθύνει την εφημερίδα «Ανατολή». Όπως λέει η αίσθηση ότι η εφημερίδα επιτελεί μια αποστολή είναι το ισχυρότερο κίνητρο για την συνέχιση της έκδοσης της.

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.