Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14/7/2023, μετά την μεσημβρινή προσευχή της Παρασκευής, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Απαντώντας στις ερωτήσεις που ήταν εστιασμένες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα είπε: «Αναμένουμε από την Ε.Ε. να πάρουμε απαντήσεις στις προσμονές μας. Αυτά τα συζητήσαμε εκτενώς με όλους τους ηγέτες μελών χωρών της Ε.Ε., με τους οποίους συναντήθηκα στο Βίλνιους. Πρωτευόντως με τον Charles Michel (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και την Ursula von der Leyen (Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής) με όλους συζητήσαμε αυτά. Τους είπαμε ότι ‘πλέον περιμένουμε θετικά βήματα προς την Τουρκία, που την έχουν στην είσοδο της Ε.Ε. να περιμένει 52 χρόνια’».
Ο πρόεδρος Ερντογάν εάν συνέχιζε την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησε στις αρχές της θητείας του περίπου πριν 20 χρόνια, η χώρα του ήδη θα πληρούσε τα κριτήρια που είχε θέσει η Ε.Ε. για την προσαρμογή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως δυστυχώς οι επιλογές του διεύρυναν την απόκλιση της από την Ε.Ε.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη. Είπε: «Νομίζω συμφωνούμε ότι είναι προτιμότερο να ζούμε ως πολιτισμένοι γείτονες, ως φίλοι, από το να βρισκόμαστε σε διαρκή συναγερμό».
Στη συνέχεια για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είπε:
«Εμείς βεβαίως είμαστε δύο γείτονες. Είναι γνωστή η προϊστορία μας. Όμως δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο κύριος Μητσοτάκης πρόσφατα πέρασε από εκλογές, κι εμείς το ίδιο περάσαμε πρόσφατα εκλογές. Ως δύο ηγέτες που νικήσαμε στις εκλογές θέλουμε να βαδίσουμε σε θετική κατεύθυνση. Τα πιο σημαντικά κεφάλαια που ζήτησα ιδιαίτερα από τον ίδιο, πρώτον, είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την Δυτική Θράκη. Ζητήσαμε αυτά πλέον να τα υπερβούμε. Μετά απ’ αυτό είναι το θέμα με τους μουφτήδες. Αυτά ζητήσαμε να τα υπερβούμε. Αυτή τη στιγμή οι πρέσβεις μας θα κάνουν προκαταρτικές επαφές για τις προετοιμασίες. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας, θα κάνουν τις προετοιμασίες. Μετά εμείς οι ηγέτες θα συναντηθούμε για να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».
Ώστε, ο κ. Ερντογάν έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ‘τα θέματα της μειονότητας και των μουφτήδων στην Δυτ. Θράκη’! Ενώ εμείς είχαμε την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έθετε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, το θέμα της ανάμιξης στις ελληνικές εκλογές, του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή! Έτσι έλεγε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όπως φαίνεται δεν έχει μάθει πως παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Όπως θυμόμαστε, κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης με εντελώς απερίσκεπτο τρόπο, πρόβαλε θορυβωδώς την ενίσχυση των μουσουλμάνων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη, από το προξενείο της Τουρκίας. Μάλλον δεν βρέθηκε κάποιος σύμβουλος του να τον συστήσει να μην κάνει εκλογικό κλοτσοσκούφι, ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της μειονότητας…
Και είδαμε ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, να μην αναφέρει τίποτα περί Θράκης, ο κ. Ερντογάν να του κάνει «ντρίπλα» με την μουσουλμανική μειονότητα, και να του βάζει «επικοινωνιακό γκολ». Μετά έτρεχαν «διπλωματικές πηγές» του Μαξίμου, να διαψεύσουν όσα είπε ο κ. Ερντογάν, για μουσουλμανική μειονότητα και μουφτήδες!
Αντί του κ. Ερντογάν όμως, εμείς θα αναμέναμε να εμφανιστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον των μέσων ενημέρωσης, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, και να πει:
«Κατά την συνομιλία μας, μνημόνευσα στον κ. Ερντογάν την συμπλήρωση σε λίγες ημέρες, ενός αιώνα, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτέλεσε το ιδρυτικό συμβόλαιο της νέας Τουρκίας. Τον συνεχάρην για αυτή την ιστορική επέτειο που θα εορτάσει η φίλη Τουρκία αλλά του εξέφρασα και την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για το εξής γεγονός. Η Συνθήκη της Λωζάνης ανατράπηκε με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Το Άρθρο 14 της Συνθήκης που αφορά το αυτοδιοίκητο των νήσων Ίμβρο και Τένεδο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα άρθρα 38 έως 44, που προβλέπουν την προστασία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, έχουν παραβιαστεί επανειλημμένως στην διάρκεια του αιώνα που διέρρευσε. Με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί σε σημείο εξαφάνισης η Ελληνική μειονότητα στην Τουρκία.
Ζήτησα από τον πρόεδρο της Τουρκίας ιδιαιτέρως και κατά προτεραιότητα να επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων, για την εφαρμογή του Άρθρου 14 της Συνθήκης, όπως και για την επαναφορά της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, στην αριθμητική ισορροπία μεταξύ ελληνικής και μουσουλμανικής μειονότητας, που είχε εξασφαλίσει η Σύμβαση Ανταλλαγής Πληθυσμών, η οποία με το Άρθρο 142 της Συνθήκης αποτελεί μέρος αυτής.
Για την Ελλάδα είναι πρωτεύον θέμα αυτό, διότι η αποκατάσταση της Συνθήκης της Λωζάνης θα αποτελέσει την βάση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».
Δεν οφείλεται στον καύσωνα που ταλαιπωρεί τις μέρες τούτες την Ελλάδα, η παραίσθηση της προσμονής από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να προβεί σε μια τέτοια δήλωση. Αλλά είναι το άδικο που νοιώθουμε βαθιά μέσα μας οι Κωνσταντινουπολίτες. Που δεν προστατευθήκαμε από τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και την πολιτισμένη διεθνή κοινότητα, με αποτέλεσμα να αφανιστεί η κοινότητα μας.
Η παραπάνω δήλωση είναι ‘φανταστική’, όμως ταυτόχρονα και ρεαλιστική. Η νέα ισορροπία που οικοδόμησε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Συνθήκη της Λωζάνης, άρχισε να ανατρέπεται με την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο. Μετά ήρθε η Κύπρος, το Αιγαίο, τα νησιά, η ΑΟΖ κλπ.
Εάν είναι ειλικρινείς οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στις δηλώσεις τους για επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δυο χωρών, ξέρουν από που πρέπει να αρχίσουν.
Γρηγόρης Κεσίσογλου
Αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ…
“Έχουμε το ηθικό χρέος της συνέχειας”
Τι ‘μαγειρεύουν’ για τα μειονοτικά νοσοκομεία;