HomeΕιδήσειςΑναπτυξιακή πορεία στο Γηροκομείο παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις

Αναπτυξιακή πορεία στο Γηροκομείο παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις

Αναπτυξιακή πορεία στο Γηροκομείο παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις

 

Τι είπε ο Πρόεδρος της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως στην ομιλία του;

     

 

18 Σεπτεμβρίου 2023.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής, επαναλήφθηκε μια εκδήλωση που αποτελεί θεσμό περίπου τεσσάρων δεκαετίων. Στον ευρύχωρο κήπο του Γηροκομείου Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Γηροκομείου.

Στην Βραδιά, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ.

 

Λόγω της τριετούς διακοπής εξαιτίας της πανδημίας, η φετινή ομιλία του κ. Γιάννη Κεσκίνογλου, Προέδρου της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία που ανέφερε, εντυπωσίασαν τους πολυάριθμους παρευρισκόμενους, επειδή ήταν πολύ συγκεκριμένα και αφορούσαν, τόσο το επίπεδο λειτουργίας του Γηροκομείου, όσο και την συγκινητική ενίσχυση του ιδρύματος, από επώνυμους και ανώνυμους δωρητές.

Ο κ. Κεσκίνογλου, ξεκίνησε την ομιλία του με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων και αναφέρθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησε το Γηροκομείο, τον καιρό της πανδημίας:

«Σεβασμιότατε, αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, της Διεύθυνσης, των εργαζομένων και των φιλοξενουμένων, σας καλωσορίζω, κατόπιν τριετούς υποχρεωτικής αναβολής  λόγω της πανδημίας, στην καθιερωμένη  Βραδιά Γηροκομείου, όπου γιορτάζουμε την συμπλήρωση 37 χρόνων συνεχούς και υποδειγματικής λειτουργίας του Γηροκομείου μας.

Νιώθω  ιδιαίτερα ικανοποιημένος  καθότι καταφέραμε να προστατεύσουμε τα ιδιαίτερα δύσκολα αυτά χρόνια, τους φιλοξενουμένους μας, από την θανατηφόρο πανδημία που μάστιζε ολόκληρη την υφήλιο με ασύλληπτες απώλειες ζωής. Το πετύχαμε, με απόλυτο αποκλεισμό και εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων με στρατιωτική πειθαρχία. Στην επιτυχία συνέβαλε πρωτίστως η Διευθύντρια κα Ελένη Βακοντίου, ενώ συμμετείχε όλο το προσωπικό, το οποίο επιπροσθέτως επωμίσθηκε με επιτυχία και το έργο των εθελοντριών.»

 

Στη συνέχεια σημείωσε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων:

«Βέβαια, είναι αυτονόητο και αναμενόμενο, ότι ο απόλυτος και διαρκής αποκλεισμός από τις ποικίλες εκδηλώσεις και επισκέψεις, με την πάροδο του χρόνου, δημιούργησε τον κίνδυνο μονοτονίας και ψυχολογικών επιπτώσεων. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε στο μετρό του δυνατού, εφαρμόζοντας εναλλακτικές μεθόδους, προκειμένου να υπάρξει μια αλλαγή ατμόσφαιρας και κάποιας μορφής ‘ψυχαγωγίας’ για τους φιλοξενούμενους μας.

Εφαρμόσαμε τακτικές προβολές ταινιών και μουσικών συναυλιών, στην μεγάλη οθόνη της κεντρικής αίθουσας, προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις με τους συγγενείς και φίλους των τροφίμων, εσωτερικές εκδηλώσεις μουσικής και χορού, οργανωμένες από το προσωπικό, εξόδους την θερινή περίοδο σε γειτονικές ταβέρνες και καφετέριες, κ.α. Η πιο εντυπωσιακή ψυχαγωγική εκδήλωση υπήρξε η ζωντανή τηλεξενάγηση απευθείας από την Αγία Σοφία, από τον ξεναγό κ. Γιάννη Κουρτέσογλου, την οποία παρακολούθησαν οι ένοικοι της δομής, με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Υπήρξαν επίσης, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, προγραμματισμένες επισκέψεις σωματείων και μαθητών από γειτονικές σχολές, οι οποίοι έψαλλαν τα κάλαντα και παρουσίαζαν εθνικούς χορούς στην βεράντα του ισογείου, ενώ οι φιλοξενούμενοι μας παρακολουθούσαν τις παραστάσεις  από την αίθουσα.»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…

 

Διαβάστε στην “Ανατολή”:

Τρικλοποδιά από ομογενή στον Παιδικό Κήπο;

 

Το σημείο της ομιλίας που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η αναφορά του Προέδρου στις δωρεές που έλαβε το Γηροκομείο, ακόμη και από την μακρινό Καναδά:

«Και την χρονιά αυτή, από αυτό το βήμα, θα σας αναφέρω επίσης, ευχάριστα νέα, τα οποία αφορούν την περαιτέρω βελτίωση της Εστίας στον οικονομικό τομέα, στις κτηριακές εγκαταστάσεις και γενικά στις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων μας.

Η δεξαμενή δωρεών και χορηγιών του Γηροκομείου μας μεγεθύνθηκε και ενισχύθηκε χάρη στην αγάπη και φιλανθρωπική τάση των συμπολιτών μας, που με κάθε τρόπο και ευκαιρία αποδεικνύουν έμπρακτα, την στήριξη τους προς το φιλανθρωπικό μας Ίδρυμα.

Η Angela Clark Vasil από τις ΗΠΑ, με διαθήκη της, όρισε το προϊόν πώλησης του διαμερίσματος της, αξίας 194.000 $, να πιστωθεί σε λογαριασμό της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως.

Τον Μάιο του 2021 λάβαμε επιστολή από οικονομικό κολοσσό στον Καναδά, όπου μας κοινοποιούσε ότι η πελάτισσα τους Ευρυδίκη Αχτσίογλου με διαθήκη της, όρισε την Εστία Κωνσταντινουπόλεως δικαιούχο, περιουσιακού στοιχείου αξίας 500.000 $ Καναδά. Μας ενημέρωσε επίσης, ότι η κόρη της εκλιπούσης, αμφισβήτησε νομικά την ισχύ της διαθήκης και το θέμα ανατέθηκε στα τοπικά δικαστήρια.

Το Δ.Σ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε ομόφωνα -παρόλο που το εγχείρημα είχε μεγάλο κόστος και απασχόληση-, να διεκδικήσει, ορίζοντας εταιρεία ως νομικό εκπρόσωπο στον Καναδά, κάθε πιθανότητα επιτυχίας, όπου τελικά, δικαιωθήκαμε. Το αναμενόμενο τελικό καθαρό ποσό είσπραξης θα υπερβαίνει τα 300.000 €.

Οικογένεια που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, προσέφερε το ποσό των 70.000 € για τις λειτουργικές ανάγκες του Γηροκομείου μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω οικογένεια, μας στηρίζει επανειλημμένα με κάθε τρόπο και θα παρακαλέσω ένα θερμό χειροκρότημα για το μέγεθος της φιλανθρωπίας της.

Ο αείμνηστος Δημήτρης Στεφανίδης με διαθήκη του, δώρισε το διαμέρισμα του στο Π. Φάληρο αντικειμενικής αξίας 180.000 €, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 300.000 €.

Κυρία που επιθυμεί την ανωνυμία της, δώρισε το ποσό των 80.000 € για τις λειτουργικές ανάγκες του Γηροκομείου μας.»

 

Ο κ. Κεσκίνογλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, όσες και όσους διαρκώς βρίσκονται δίπλα στο Γηροκομείο:

«Ο τέως Δήμαρχος Σαρωνικού και νυν υποψήφιος  κ. Γιώργος Σοφρώνης, ο Κοινοτάρχης Π. Φώκαιας κ. Αναστάσιος Παπουτσής, ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Κωνσταντίνος Συρίγος, η Πρόεδρος Κοινωνικής Στήριξης κα Αναστασία Τσιακάλου, υπήρξαν δίπλα μας και στηρίζουν τις προσπάθειες μας ποικιλοτρόπως. Η κα Τσιακάλου εκτός των παραπάνω, φροντίζει επίσης για την ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων και την ευχαριστούμε θερμά.»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ…   

 

Διαβάστε στην “Ανατολή”:

Νέα στοιχεία για την επίσκεψη του Υπουργού στη Μεγάλη Σχολή

 

Ο Πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Προσπάθησα  να αναφερθώ περιληπτικά, στα  σημαντικότερα νέα και εξελίξεις της τριετίας, για να τεκμηριώσω τα προαναφερόμενα μου. Πρακτικά είναι αδύνατον να συμπεριλάβω στην ομιλία μου αναλυτικά, τις πολλαπλές δωρεές και προσφορές, ενώ μπορείτε να αντλείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα μας, τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης τα οποία έχουν κατακλύσει κυριολεκτικά χιλιάδες φίλοι του Γηροκομείου μας και από τον έντυπο τύπο των Κωνσταντινουπολιτών, που διαθέτει επαρκή χώρο στα τεύχη του για την Εστία Κωνσταντινουπόλεως.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Γιάννη Φωστηρόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Αλίμου κ. Στέφανο Διαμαντή, όλα τα ανώνυμα και επώνυμα φυσικά πρόσωπα, τους φορείς, τους Συλλόγους, τα Ιδρύματα  και τους Οργανισμούς που βοηθούν και στηρίζουν το Γηροκομείο μας με οποιοδήποτε τρόπο.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που παρευρεθήκατε σήμερα στην βραδιά του Γηροκομείου. Να είστε σίγουροι ότι με την παρουσία σας δίνετε μεγάλη χαρά, κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους φιλοξενουμένους και εμάς, να συνεχίσουμε το φιλανθρωπικό έργο και να γιορτάζουμε κάθε χρόνο, με λαμπρότητα την πρόοδο, την ανάπτυξη και οικονομική αυτάρκεια του Γηροκομείου μας…»

 

Μεταξύ των επισήμων που παραβρέθηκαν στην Βραδιά, ήταν ο Δήμαρχος Παλ. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου κ. Στέφανος Διαμαντής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλίμου κ. Α. Κονδύλη, ο τέως Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γ.  Σοφρώνης κ.α

Χορηγοί της Βραδιάς ήταν ο κ. Κώστας Δουχάνης, από το Μεζεδοπωλείο ΤΟΥΝΕΛ, η κα Νίκη Χρυσανθίδου, η κα Άννα Μασούρη Παππά, η κα Χρυσούλα Θεοκτίστου, τρεις ανώνυμοι κύριοι και μια ανώνυμη κυρία. Μεταξύ των υποστηρικτών της Βραδιάς ήταν και ο κ. Αντώνης Βεντούρης, παλιός διοικητικός στην Εστία Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην οργάνωση της μουσικής εκδήλωσης και με την προσωπική του παρουσία και συμμετοχή.

 

Στην Εστία Κωνσταντινουπόλεως, που λειτουργεί το Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών, στην Ανάβυσσο Αττικής, ευχόμαστε ‘και του χρόνου, με υγεία’.

 

Γρηγόρης Κεσίσογλου   

 

Διαβάστε στην “Ανατολή”:

Τέλος αγωνίας για το Δημιουργικό Εργαστήρι

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο