HomeTo ΚοινόνΕκδηλώσειςΑυτοϋπονομεύεται η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

Αυτοϋπονομεύεται η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

Αυτοϋπονομεύεται η διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

 

 

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

2 Ιουνίου 2025.

Ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε Ημερίδα με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Σύγχρονα Ζητήματα και προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, ανέδειξε μια σημαντική διάσταση η οποία δυστυχώς αποσιωπάται.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην αρχή της ομιλίας του είπε:

«Η Ελλάδα ασφαλώς ήταν και είναι υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης στις δύο ακτές του Αιγαίου, και υπέρ της καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να γίνει εις βάρος του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειλικρινής προσέγγιση των δύο κρατών, των δύο λαών, χωρίς προηγουμένως να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να ακυρωθούν οι παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος κατά του ελληνισμού. Ο ελληνισμός δεν είναι διατεθειμένος να καταστεί όμηρος ή υποτελής του οποιουδήποτε. Διεκδικεί τα δίκαιά του, και σε αυτά συγκαταλέγεται και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των Ελλήνων της Ανατολής».

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε τις εξής επισημάνσεις:

«Όπως πρόσφατα ο Γεώργιος Ασλάν, Ασσύριος στην καταγωγή, και μόνος πια χριστιανός βουλευτής στην Τουρκία κατήγγειλε με γενναιότητα από το βήμα της τουρκικής βουλής, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, “το 1915 ο πληθυσμός της Τουρκίας ήταν περίπου 13 εκατομμύρια, από τους οποίους 3 εκατομμύρια ήταν χριστιανοί. Σήμερα, στην Τουρκία των 86 εκατομμυρίων κατοίκων, οι χριστιανοί αριθμούν μόλις 50 χιλιάδες”.

Το χωρίς προηγούμενο έγκλημα, όμως, θα μείνει ατιμώρητο, και μάλιστα θα βρει σύντομα “άξιους” μιμητές, τους ναζιστές και την πολιτική του Ολοκαυτώματος. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, οι θύτες αυτού του εγκλήματος δεν έχουν υποδειχθεί από τη διεθνή κοινότητα. Ακόμη οι απόγονοί τους όχι μόνον αρνούνται την ευθύνη της Γενοκτονίας, αλλά επιχειρούν να αλλοιώσουν την ίδια την ιστορική αλήθεια. Γι’ αυτό ήταν σημαντική η απόφαση της Ελληνικής Βουλής με τον νόμο 2193/1994 να καθιερωθεί ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου. Αλλά και με τον νόμο 2645/1998 η 14η Σεπτεμβρίου για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Αποφάσεις που είχαν σκοπό να διεθνοποιήσουν το ζήτημα, να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινότητα και να πιέσουν την Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της.»

 

Ο κ. Χαρακόπουλος στο σημείο αυτό της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται με την καθιέρωση ξεχωριστών ημερών μνήμης, ενώ η εξόντωση των Ελληνορθοδόξων της Ανατολής, ήταν αποτέλεσμα του ίδιου πολιτικού σχεδίου. Να σημειωθεί ότι ενώ αυτό το θέμα συζητείται σε επιστημονικούς κύκλους αλλά και μεταξύ απογόνων Μικρασιατών, δημόσια σε επίπεδο φορέων που εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Ανατολής, αποσιωπείται με μια νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού. Ο κ. Χαρακόπουλος είπε:

«Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η πρωτοβουλία αυτή αυτοϋπονομεύεται από την σαλαμοποίηση των επετείων της Γενοκτονίας. Είναι ακατανόητο να υπάρχουν διαφορετικές ημέρες Μνήμης για διαφορετικά τμήματα του ελληνισμού. Είναι σαν οι Εβραίοι να είχαν άλλες ημερομηνίες Μνήμης του Ολοκαυτώματος για όσους ήταν στην Πολωνία, την Ελλάδα κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτό είχαμε πάρει πρωτοβουλία με τον Στέλιο Παπαθεμελή, και άλλους βουλευτές, το μακρινό 2005, να καταθέσουμε μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε η Μνήμη της Γενοκτονίας όλων των Ελλήνων της Ανατολής, -Θράκης, Μικράς Ασίας και Πόντου- θα τιμάτο την ίδια ημέρα.

Δυστυχώς, αυτή η πρωτοβουλία δεν ευοδώθηκε. Νομίζω ότι ήρθε καιρός να την ξαναδούμε. Πρέπει το μήνυμα να γίνει στεντόρειο, όχι αποσπασματικό, όχι αδύναμο. Και γίνεται, επίσης, αδύναμο όταν δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη πολιτική αποφασιστικότητα ούτε καν για τα αυτονόητα».

 

 

Η «κερκόπορτα» για την άλωση της Ευρώπης

 

Ο βουλευτής και ερευνητής του Μικρασιατικού ελληνισμού υπογράμμισε ότι «όσο οι απόγονοι των θυτών δεν αποδέχονται το έγκλημα, όσο το τουρκικό κράτος δεν απολογείται για την Γενοκτονία, τόσο θα μένει ανοικτό το ζήτημα. Όχι μόνο ως απαιτούμενος σεβασμός προς την μνήμη των θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας. Αλλά πρωτίστως, διότι, όσο η Τουρκία δεν κοιτάζεται στον καθρέπτη της ιστορίας, τόσο θα παραμένει ασύδοτη, για να εκδηλώνει τις νεοοθωμανικές, ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις.

Γιατί η Τουρκία σήμερα ζει με τις ψευδαισθήσεις της ανασύστασης του οθωμανικού χώρου, χωρίς να κρατά καν τα προσχήματα. Διεκδικεί προς κάθε κατεύθυνση, και κατακτά εκεί που μπορεί να κατακτήσει. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Συρία, όπου ο εκλεκτός της πρώην τζιχαντιστής έγινε αναγνωρισμένος πρόεδρος. Κοιτάξτε πώς συμπεριφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου βοήθησε τους Αζέρους να εκτοπίσουν τους Αρμένιους από τα πατρογονικά τους εδάφη. Για να μη μιλήσουμε για την Κύπρο, που έχει υπό κατοχή το 37% της νήσου. Ή για την Γαλάζια Πατρίδα και τις διεκδικήσεις της επί του Αιγαίου αλλά και της Θράκης. Την ίδια ώρα που εντός της Τουρκίας ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακίζονται, η δημοκρατία φιμώνεται, ο αυταρχισμός διογκώνεται.

Αλλά κάποιοι, ακόμη και στην Ευρώπη, κάνουν τα στραβά μάτια. Αντιθέτως, επιδίδονται σε επαίνους και προσοδοφόρες μπίζνες, ενώ επιχειρούν να βάλουν από το παράθυρο την Τουρκία στην αμυντική πολιτική της ΕΕ. Γεγονός που συνιστά ευθεία υπονόμευση της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας, αλλά και ευθεία απειλή για τα συμφέροντα του ελληνισμού. Και ορθά ο Νίκος Δένδιας ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο SAFE, το χρηματοδοτικό εργαλείο για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ως οιονεί κερκόπορτα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ανοίξει, και δεν θα ανακράξουμε εάλω η Ευρώπη».

 

Στην Ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τη ΔΕΥΑΛ, τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιννοστούντων Ποντίων και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, εκτός του δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου μίλησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Φαραντούρης και ο δρ Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Princeton κ. Νίκος Μιχαηλίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Λευτέρης Παπαστεργίου.

 

 

Διαβάστε κι αυτά:

Ρωμηοί με την βούλα του δικαστηρίου

Δεν θα λησμονήσουμε όσα ζήσαμε στα Ταταύλα

Νεοφώτιστοι: Τούρκοι ή Ρωμηοί;

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο