ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΠΡΩΤΗΣ

 

 

Δημοσιεύτηκε στην «Ανατολή» τεύχος αρ. 227 (τυπώθηκε 24/10/2022)

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες ανάπαυσης και διακοπών. Κάποιοι λίγοι, το διάστημα αυτό αφιερώνουν τον χρόνο τους, ώστε οι νέοι της Ομογένειας να περάσουν ευχάριστα τις διακοπές τους, σε χριστιανικό περιβάλλον και ωραία φύση. Φρόντισαν οι παλαιοί οραματιστές να δημιουργήσουν ένα θεσμό, να χτίσουν ένα χώρο φιλοξενίας, και συγκεντρώθηκαν εθελοντές για να ασκήσουν ένα πραγματικά θεάρεστο λειτούργημα. Και λέγω θεάρεστο, διότι είναι σπουδαίο να αφιερώνει κανείς τον προσωπικό του χρόνο για το κοινό καλό. Τον χρόνο, που είναι ό,τι πολυτιμότερο και περνά ανεπιστρεπτί.

Η προσφορά αυτή, εδώ και 70 χρόνια συνεχίζεται αδιαλείπτως στην Παιδόπολη, η οποία από το 1952 φιλοξενείται στην Ιερά και Σταυροπηγιακή Μονή του Σωτήρος Χριστού, στο νησί της Πρώτης. Οφείλουμε λοιπόν ένα τεράστιο ευχαριστώ στους εθελοντές, οι οποίοι επί τέσσερα δεκαήμερα απασχόλησαν με δημιουργικές δραστηριότητες συνολικά 129 παιδιά, 22 εκ των οποίων ήταν παιδιά ουκρανικής καταγωγής που διαβιούν στην επαρχία Προύσης.

Η Κατασκήνωση βασίζεται στον εθελοντισμό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τα παιδιά, ούτε για τους μεγάλους. Είναι δύσκολο να βρεθείς σε ξένο περιβάλλον και να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες. Καλούνται λοιπόν οι εθελοντές πρώτα να προσαρμοστούν οι ίδιοι και μετά να δώσουν το είναι τους για να περάσουν καλά όλοι. Η κατασκήνωση θέλει ενέργεια, θέλει τρέξιμο, ακατάπαυστη εργασία νύχτα και μέρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν προσφέρεται για «κουρασμένα νιάτα». Όσοι τα καταφέρνουν σίγουρα το απολαμβάνουν.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες: Ζωή Τουράτσογλου Οικονόμο / Γραμματέα, Άννα Ψαροπούλου Οικονόμο / Νοσηλεύτρια, Αιμίλιο Κομβόπουλο Ψάλτη, Ευγενία Δανάκη που φέτος συμπλήρωσε 12ετία συμμετοχής και τους Απόστολο Κομβόπουλο, Ααρών και Νόρα Τεπέντελεν, Γραμματή Κωνστάντου, Γιάννη Σαχμπάζ, Δήμητρα Φώτου, Κωνσταντίνο Δημήτρη Τσιουμέλα, Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου και Παναγιώτα Τερζή.

 

Η 6η Αυγούστου για την Παιδόπολη σημαίνει πολλά. Είναι το πανηγύρι της Μονής, και παραδοσιακά οι κατασκηνωτές παρουσιάζουν κάποιο πρόγραμμα, το οποίο έχουν ετοιμάσει με πολύ κόπο. Και τι δεν περιείχε η 40λεπτη τελετή που είχαν ετοιμάσει με τόσο κόπο τα παιδιά, και σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών… τραγούδια, χορούς, σκετσάκια, μια πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίαση, η οποία ολοκληρώθηκε με τα εύθυμα τραγούδια που είπαν κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον Προκαθήμενο, τη σεπτή συνοδεία Του και τον Πρόξενο της Ελλάδος Εντιμότατο κ. Σταύρο Χριστοδουλίδη.

Φέτος είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον Πατριάρχη μας, τον Αυθέντη και Δεσπότη μας, ανήμερα της γιορτής, χάρη στον οποίο υπάρχει τούτη η παραδεισένια γωνιά. Τελέστηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ναού, του οποίου ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες μέρες από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιτοίχιας πινακίδας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η ανακαίνιση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο όμως επιτεύχθηκε χάρη στη βούληση του Πατριάρχη και την οικονομική στήριξη της Μητρός Εκκλησίας, την καθοδήγηση και εποπτεία του άγρυπνου Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Παιδοπόλεως Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Αποστόλου, της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Χαλκηδόνος που ανέλαβε το κόστος ανακαίνισης του νάρθηκα αξίας 52.380 ΤΛ, και την οικονομική βοήθεια 11.000 € διά χειρός του κ. Ανδρέα Ανδρέου από τη Λευκωσία, ο οποίος πάντα στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειές μας, μαζί με την οικογένεια Χαραλάμπους, τους εκλεκτούς μας φίλους, στους οποίους οφείλουμε πολλές ευχαριστίες.

Το διάστημα της πανδημίας οι παράγοντες της Κατασκήνωσης το πέρασαν με πολλή εργασία, προσπαθώντας να επανιδρύσουν τον θεσμό και τις εγκαταστάσεις. Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή, αυτή που έδωσε και ώθηση στο έργο μας, σίγουρα ήταν η έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου. Έγιναν συνάμα και πολλά ανακαινιστικά έργα, τα οποία όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον χώρο τα αντιλαμβάνονται αμέσως. Έχουμε όμως ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο για να πετύχουμε τη ριζική αλλαγή, αυτή που ονειρευόμαστε. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε και ότι δεν θα μας ξεφύγει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια όλων όσων πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Κλείνοντας, οφείλουμε να δημοσιεύσουμε τα έσοδα με τα οποία καλύφθηκε μέρος των εξόδων από τις 226.267 ΛΤ που δαπανήθηκαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Για την εύρυθμη λειτουργία της Κατασκήνωσης προσέφεραν: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος 1.000 ΛΤ, Μεγαλώνυμος Κοινότητα Χαλκηδόνας 25.260 ΛΤ, Κοινότητα Αγίου Φωκά Μασαχώρου 15.000 ΛΤ, Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Ταταούλων 13.000 ΛΤ, Κοινότητα Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου 8.500 ΛΤ, Κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διπλοκιονίου 5.000 ΛΤ, Μεγαλώνυμος Κοινότητα Σταυροδρομίου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος από κοινού τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι της πανήγυρης, ΟΙΟΜΚΩ μεταφορικά έξοδα 5 εθελοντών, FLO 62 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια διά χειρός Στέλιου Γκιουλγκιούν, Μητροπολιτικός Δήμος (İBB) 4 παγκάκια εξοχής, Ζωγράφειο Λύκειο 400 ΛΤ, Φορτουνάτο Μαρέσια 5.000 ΛΤ, Γκαμζέ Εκιντζί 1.980 ΛΤ, Σίλα Μαζαλτζίογλου 1.650 ΛΤ, Φέτρος Γκιουλτσέ 1.500 ΛΤ, Γιάννης Δεμιρτζόγλου 1.000 ΛΤ, Γιώργος Παπαλιάρης αποχαιρετιστήριο πάρτι, Αντώνης Τουράτσογλου 1.000 ΛΤ, Δημήτρης Λευτέρογλου 1.000 ΛΤ και επιπλέον 45 τσάντες για παιδιά διά χειρός του Συνδέσμου Παιδοπόλεως, Νεμπίλ Μπασματζί 1.000 ΛΤ, Λάρα Μπασματζί 1.000 ΛΤ, Άννα Μπότσου 1.000 ΛΤ, Τάνια Γκιουλτασιάν 760 ΛΤ, Ζωή Τουράτσογλου 700 ΛΤ, Φώφη Θεοχαρίδου 500 ΛΤ, Ρεζίν Θεοχαρίδου 420 ΛΤ και φιλοξένησε 38 κατασκηνωτές στον Ναυτικό Όμιλο της Πρώτης πλουσιοπάροχα. Σε όλους τους φίλους και συμπαραστάτες εκφράζουμε από καρδιάς δημοσίως τις ευχαριστίες μας. Και του χρόνου με υγεία!

Εκ της Διευθύνσεως

 

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.