HomeΕιδήσειςΟδοιπορικό στις περιοχές των Χριστιανών σεισμοπαθών

Οδοιπορικό στις περιοχές των Χριστιανών σεισμοπαθών

Οδοιπορικό στις περιοχές των Χριστιανών σεισμοπαθών

 

 

 

15 Φεβρουαρίου 2023

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπαλιάρη, επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές στην ΝΑ Τουρκία, όπου κατοικούν Ρωμηοί Ορθόδοξοι και Αρμένιοι. Παρακάτω δημοσιεύουμε την ενημέρωση που λάβαμε από τον ΣΥΡΚΙ:

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΚΙ έξω από σεισμόπληκτη Ορθόδοξη εκκλησία στην Αντιόχεια

 

Με κόλαση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η περιοχή της Αντιόχειας την οποία επισκέφθηκε η αποστολή του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε η αποστολή από την Πόλη με προορισμό την περιοχή της Αντιόχειας αποτελούμενη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, τον Πρόεδρο του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., κ. Γιώργο Παπαλιάρη, τον Γενικό Γραμματέα του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., Οικονόμο π. Δημήτριο Μαγιόγλου και τον Αντιοχέα κ. Τζαν Γιλμάζ.

Επίσης στη σεισμόπληκτη περιοχή των Αδάνων έφτασε αποστολή υπό την ηγεσία του Ἀρχοντος κ. Λάκη Βίγκα, της οποίας μέλος ήταν και ο κ. Μιχάλης Χανούτογλου. Με τον διαχωρισμό της αποστολής έγινε κατορθωτό να μεταβούμε σε περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από το φονικό σεισμό.

 

Η άφιξη στην Αλεξανδρέτα (İskenderun) έγινε το πρωί της Παρασκευής. Η αποστολή αντίκρυσε μία τραγική κατάσταση. Μεγάλο μέρος της πόλης είχε ισοπεδωθεί. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είχαν καταρρεύσει. Τα συντρίμμια είχαν καλύψει τους δρόμους. Ναοί κατεστραμμένοι. Ο Ορθόδοξος Iερός Ναός του Αγίου Γεωργίου ένας σωρός από συντρίμμια.

Εκεί υπήρξε συνάντηση με τον π. Νικόλαο Παπάζογλου και τον Πρόεδρο της εκεί Κοινότητας, κ. Τζαν Τεϊμούρ. Στους χώρους του προαυλίου του Ναού είχε στηθεί η βασική κουζίνα όπου παρέχονται γεύματα στους σεισμοπαθείς και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας σε τρόφιμα που φτάνει στην πόλη. Επίσης παραδόθηκε μέρος του χρηματικού ποσού που συγκεντρώθηκε από τις προσφορές στην Κοινότητα καθώς φαρμακευτικό υλικό και φορητοί φορτιστές.

 

Υπαίθριο συσσίτιο έξω από τον Προφήτη Ηλία στο Samandağ (όρος του Αγίου Συμεών του Στυλίτη). Η φωτογραφία από το twitter του κ. Λ. Βίγκα

 

Μετά από τις συνομιλίες με τον ιερέα και τον Πρόεδρο η αποστολή αναχώρησε για την περιοχή Samandağ (Όρος του αγίου Συμεών του Στυλίτη). Καθ’ οδόν έγινε μία στάση στο χωριό Vakıflı, όπου ζουν Αρμένιοι. Παραδόθηκαν ειδικά φάρμακα που είχε προμηθεύσει την αποστολή η Αρμενική Κοινότητα της Πόλης καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. στους κατοίκους.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Κοινότητα της Παναγίας και συνάντηση με τους κληρικούς π. Τρύφωνα και π. Δαμιανό καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Νεολαίας. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση παραδόθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και φορητοί φορτιστές.

Τέλος, τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν και συνομίλησαν με σεισμόπληκτους, γινόμενοι μάρτυρες των τραγικών καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι και των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα.

 

Κιβώτια βοήθειας από την Ρωμαίικη κοινότητα

 

Επόμενος σταθμός της αποστολής ήταν το χωριό Altınözü και συγκεκριμένα η Κοινότητα της Παναγίας Tokaçlı. Τα μέλη συναντήθηκαν με το Μουχτάρη (Πάρεδρο) του χωριού και τους π. Μωυσή και π. Μιχαήλ κι εδώ παραδόθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό, φορητοί φορτιστές και οικονομική ενίσχυση. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον ολοκληρωτικά ισοπεδωμένο Ιερό Ναό της Παναγίας καθώς επίσης και στο Προσκύνημα της Παναγίας, που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η τραγικότητα των στιγμών επιτείνονταν από τη θέα των νεκρών ανθρώπων που τα σωστικά συνεργεία έβγαζαν από τα ερείπια των σπιτιών και τα εναπόθεταν στο δρόμο. Ανείπωτη η οδύνη καθώς οι ιερείς μας έψαλαν τρισάγια στις άκρες των δρόμων, πάνω από τα νεκρά σώματα των ανθρώπων.

Το οδοιπορικό της αποστολής συνεχίστηκε ανάμεσα στα χαλάσματα στους δρόμους του χωριού, όπου στις συναντήσεις οι κάτοικοι μόνο πόνο και απόγνωση είχαν να μεταφέρουν. Η τραγικότητα που βιώνουν όλοι είναι ανείπωτη.

Το βράδυ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με μέλη της ρωμαίικης κοινότητας συνεχίστηκαν και τα μέλη της αποστολής διανυκτέρευσαν στο Tokaçlı.

 

Το πρωί του Σαββάτου η αποστολή ξεκίνησε και επισκέφτηκε το δεύτερο χωριό της περιοχής Altınözü, την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου στο Sarılar. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Μουνίρ Μπαλικτσίογλου (Münir Balıkçıoğlu), το Μουχτάρη (Πάρεδρο) κ. Αντζίνσαν Κούσογλου (Anjinsan Kuşoğlu) και τον π. Ιωάννη Παπάζογλου. Κι εδώ ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου έχει σοβαρές ζημιές και κατά την επίσκεψη της αποστολής τα μέλη συνομίλησαν με πολλούς κατοίκους. Και εδώ, εκτός από την οικονομική υποστήριξη δόθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και φορητοί φορτιστές.

 

Τελευταίος σταθμός της αποστολής ήταν η Αντιόχεια (Antakya). Τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον π. Παύλο και τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας κ. Παύλο Μποσκούρτ, και μετέβησαν στο παλαιό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και ο Ναός Αγ. Πέτρου και Παύλου, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό καθώς και τα πέριξ του καταστήματα, ιδιοκτησία της Κοινότητας. Τα μέλη είχαν επικοινωνία με τους εναπομείναντες Ορθόδοξους, οι οποίοι τελούσαν κηδείες ή και ανέμεναν από τα σωστικά συνεργεία να ανασύρουν τους νεκρούς τους από τα ερείπια. Κι εδώ τελέσθηκαν τρισάγια σε νεκρούς που μόλις είχαν ανασυρθεί ενώ ο π. Παύλος ενημέρωσε την αποστολή με κατάλογο των κηδειών που τέλεσε οι οποίες ξεπερνούσαν τις 45.

Στην περιοχή διαμοιράστηκε από τον ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. σε συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή του Αρμενικού Πατριαρχείου ανθρωπιστική βοήθεια.

Με τις διάφορες συνομιλίες που είχε η επιτροπή του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. της γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μέχρι εκείνη τη στιγμή.

 

Η ευγνωμοσύνη που εισέπραξαν τα μέλη της αποστολής δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Τα πρόσωπα με τα δακρυσμένα μάτια εξέφραζαν τα αισθήματα του πόνου αλλά και της ελπίδας που αντλούσαν από την παρουσία της αποστολής, την υλική βοήθεια αλλά και την ηθική συμπαράσταση που τους προσφέρθηκε. Οι ευχαριστίες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας, τον ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., και την Ομογένεια εκφράστηκαν με κάθε τρόπο, με λόγια γεμάτα συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τόσο προς τους λαϊκούς, τους κληρικούς αλλά ιδιαίτερα προς τους αρχιερείς που συμμετείχαν στην αποστολή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βοήθεια που προέρχεται από την Ελλάδα και την Εκκλησία της Ελλάδος, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και για την προσφερόμενη υλική βοήθεια.

Η συνεργασία του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. με την Αρμενική Κοινότητα της Πόλης είχε σαν αποτέλεσμα την αποστολή νερού, τροφίμων κτλ. στις περιοχές Adıyaman και Malatya, όπου υπάρχουν Αρμενικές Κοινότητες.

 

Το έργο της πρώτης αποστολής ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023. Παραδόθηκε απολογισμός στην Α.Θ.Π. και υπήρξε συνάντηση στον Πατριαρχικό Ναό του Οικουμενικού Πατριάρχη του ποιμνίου που κατάγεται από τη σεισμόπληκτη περιοχή της Αντιόχειας. Εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση για το σχεδιασμό της δεύτερης φάσης βοήθειας στην περιοχή.

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.