HomeΕιδήσειςΠαρέμβαση ΣΥΡΚΙ για μακροχρόνιες μισθώσεις κοινοτικών ακινήτων

Παρέμβαση ΣΥΡΚΙ για μακροχρόνιες μισθώσεις κοινοτικών ακινήτων

Παρέμβαση ΣΥΡΚΙ για μακροχρόνιες μισθώσεις κοινοτικών ακινήτων

 

 

Σε μια συγκυρία που ακούγονται διάφορα περιστατικά κακοδιαχείρισης της κοινοτικής περιουσίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Σύνδεσμος Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), αντέδρασε με μια ανακοίνωση – παρέμβαση στο αρνητικό φαινόμενο των μακροχρόνιων και ασύμφορων μισθώσεων κοινοτικών ακινήτων.

Στο μεταξύ, όχι μόνο παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα που προέκυψαν στις κοινότητες Βλάγκας και Κοντοσκαλίου, στα οποία αναφερθήκαμε με δύο δημοσιεύματα, αλλά πληροφορούμαστε ότι ανάλογα προβλήματα εκδηλώνονται και σε άλλες κοινότητες της Περιφέρειας Υψωμαθείων. Μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας και συσκότισης, που συγκαλύπτουν τα κακώς κείμενα στα κοινοτικά της Πολίτικης ομογένειας, θα επιδιώξουμε να συγκεντρώσουμε πρόσθετα στοιχεία, για να ενημερώσουμε το κοινό μας. Και όπως βλέπουμε η «Ανατολή» είναι το μόνο ελληνόφωνο μέσο ενημέρωσης, που αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα. Η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η υφαρπαγή κοινοτικών πόρων δεν είναι μόνο ανήθικες ενέργειες. Το χειρότερο είναι, ότι κλέβουν το μέλλον της Πολίτικης Ρωμηοσύνης. Άλλωστε αυτό το σημείο εμμέσως θίγεται και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΚΙ.

Όσοι πιστεύουμε ότι η Ρωμηοσύνη στην Πόλη μπορεί να έχει μέλλον, οφείλουμε να αντισταθούμε στα παρακμιακά φαινόμενα, μεταξύ αυτών και στην κακοδιαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.

«Α»

 

 

 

Μακροχρόνιες μισθώσεις και αξιοποίηση ακινήτων των Ομογενειακών Ιδρυμάτων

 

14 Φεβρουαρίου 2024

Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν των συναδέλφων Προέδρων και μελών των Εφορειών το παρακάτω ζήτημα:

Τα τελευταία χρόνια, οι επιτροπές των ευαγών μας ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν ελεύθερα, με όρους κατά πολύ πιο συμφέροντες σε σχέση με το παρελθόν, την κοινοτική μας περιουσία προς όφελος της Ομογένειας.

Με δεδομένο ότι πολλά από τα ακίνητά μας είναι προνομιούχα, εμείς οι έφοροι δεχόμαστε κατά καιρούς προσφορές που φαίνονται «πολύ δελεαστικές», για πώληση, αξιοποίηση και ενοικίαση των ακινήτων μας. Τους όρους των προσφορών αυτών —όσο καλές και αν φαίνονται— οφείλουμε να τους εξετάζουμε ενδελεχώς με τη βοήθεια ειδικών, καθώς οι περισσότεροι Επίτροποι δεν είμαστε νομικοί, πολιτικοί μηχανικοί ή κτηματομεσίτες και δεν δύναται να κατέχουμε όλες τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων.

Δυστυχώς υπάρχουν επιτροπές που κινούν τη διαδικασία γρήγορα, χωρίς να δίδεται χρόνος ώστε να εξεταστεί εις βάθος το συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να συνάπτονται συμφωνίες οι οποίες αποδεικνύονται επιβλαβείς για την κοινοτική περιουσία και συνεπώς για την Ομογένεια συνολικά.

Δυστυχώς τελευταίως, παρατηρείται ένα συχνό —και δη θλιβερό— φαινόμενο: Μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων με αμφιβόλου αξίας υποτιθέμενα ανταλλάγματα, των οποίων η αποδοτικότητα σε βάθος χρόνου είναι μηδαμινή. Ουσιαστικά, τα «οφέλη» από συμβόλαια που δεσμεύουν την ομογενειακή περιουσία για δεκαετίες έχουν περισσότερο χαρακτήρα πώλησης παρά ενοικίασης.

Εμείς οι αιρετοί υπηρετούμε ως διαχειριστές του κληροδοτήματος· δεν είμαστε ιδιοκτήτες της κοινοτικής περιουσίας. Οφείλουμε να την αξιοποιούμε και να τη διαχειριζόμαστε με σύνεση, να διασφαλίζουμε ότι δεν επιβαρύνουμε το διοικητικό έργο με λανθασμένες αποφάσεις και μακροχρόνιες δεσμεύσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι Επιτροπές που θα μας διαδεχτούν.

 

Απευθύνουμε έκκληση προς κάθε Επιτροπή που θέλει να προχωρήσει σε τέτοιους είδους αξιοποίηση τής ομογενειακής περιουσίας, όπως ενημερώσει τους φορείς και το κοινό, όχι μόνο για λόγους διαφάνειας αλλά και για λόγους μεγίστου οφέλους για την ίδια την Κοινότητα.

Το πλέον εύλογο θα ήταν να ζητηθεί η αρωγή του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΡΩΜΑΙΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ) ο οποίος υφίσταται ακριβώς για να συνδράμει και να συντονίζει το κοινοτικό έργο, όχι ως φορέας ανταγωνιστικός των Επιτροπών, αλλά ως φυσικός τους σύμμαχος. Εξάλλου ο ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., από τις 17 Νοεμβρίου 2021, κίνησε πόρους ώστε να θεσπίσει Τμήμα Νομικής Υποστήριξης (για την παροχή νομικών συμβουλών) αλλά και Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης (αξιολόγηση επισκευών, νέων κατασκευών, αγορών και πωλήσεων κοινοτικών ακινήτων).

 

Αν, παρόλα αυτά, μια Εφορεία δεν επιθυμεί να απευθυνθεί στον ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., οφείλει κατ’ ελάχιστον να ενημερώσει την Ομογένεια πρωτίστως μέσω του ομόγλωσσου Τύπου —και δευτερευόντως μέσω Διαδικτύου— για την πρόθεσή της αναφορικά με την αξιοποίηση κοινοτικής περιουσίας. Τοιουτοτρόπως, αφενός διασαφηνίζονται οι προθέσεις της Εφορείας, αφετέρου δίδεται η δυνατότητα μέσω της δημόσιας διαβούλευσης να προσελκυστούν καλύτερες προσφορές.

 

Εκ του ΔΣ του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι.

 

 

Διαβάστε κι αυτό:  

 

Κοινοτική περιουσία κινδυνεύει με απώλεια;

Κοινοτική περιουσία κινδυνεύει με απώλεια;

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.