HomeΕιδήσειςΑνατολήΣυνεχίζουμε σε νέο στίβο

Συνεχίζουμε σε νέο στίβο

Συνεχίζουμε σε νέο στίβο

 

 

Αγαπητές αναγνώστριες, αγαπητοί αναγνώστες

 

Το 2024 η «Ανατολή» συμπληρώνει 35 χρόνια εκδοτικής ζωής. Με την έκδοση του επόμενου τεύχους, κλείνει ο κύκλος ζωής της έντυπης «Ανατολής». Και θα συνεχίσουμε την ενημερωτική αποστολή μας, από τον συνδρομητικό ιστότοπο anatolinet.gr.

Αυτά τα 35 χρόνια που εκδίδεται η «Ανατολή» οικοδομήσαμε μια πολύτιμη σχέση ειλικρινούς επικοινωνίας με εσάς. Έτσι και τώρα, με ευθύτητα θα σας παραθέσουμε τους παράγοντες που συνέτειναν να λάβουμε την απόφαση αυτή.

 

Η «Ανατολή» εκδόθηκε το 1989, ως εφημερίδα της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Σταδιακά το περιεχόμενο της διευρύνθηκε, με θέματα που αφορούν τις κοινότητες της Ίμβρου, της Τενέδου και εν γένει τις Ρωμαίικες κοινότητες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Όταν εκδόθηκε η «Ανατολή», ο τύπος (εφημερίδες και περιοδικά) ήταν το κυριότερο μέσο ενημέρωσης των τοπικών κοινοτήτων, όπως οι δικές μας.

Σε αυτά τα 35 χρόνια άλλαξαν πολλά, κυρίως μετά την είσοδο μας στην ψηφιακή εποχή. Ιδιαίτερα μετά την έλευση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, όπως τα social media, οι αλλαγές ήταν ραγδαίες και σαρωτικές. Πλέον κάθε χρήστης ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου, μπορεί να γίνει ‘ρεπόρτερ’ μεταδίδοντας άμεσα το όποιο κοινωνικό γεγονός στα social media. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ενημερώνονται επαρκώς από τα social media, τύπου facebook.

 

Μια άλλη παράμετρος που άλλαξε άρδην, είναι η ταχύτητα. Σε αντίθεση με την αστραπιαία ταχύτητα που μεταδίδονται τα νέα στο διαδίκτυο, τα έντυπα μέσα ενημέρωσης είναι εγκλωβισμένα στην ταχύτητα της περιοδικότητας τους. Η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών, μεταξύ ενός διαδικτυακού μέσου και ενός μηνιαίου έντυπου δεν μπορεί καν να συγκριθεί.

Επίσης στα διαδικτυακά μέσα δεν υπάρχει όριο στον όγκο περιεχομένων, ο όποιος στα έντυπα μέσα περιορίζεται από τον αριθμό των σελίδων. Στα τρία περίπου χρόνια που λειτουργεί ο ιστότοπος anatolinet.gr είναι δεκάδες οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που δεν μπορέσαμε να δημοσιεύσουμε στην έντυπη «Ανατολή», λόγω έλλειψης χώρου.

 

Παράλληλα με τις κοσμογονικές εξελίξεις στην τεχνολογία των μέσων ενημέρωσης, συντελείται και μια διαδοχή. Αποσύρεται η γενιά των ανθρώπων που ως βασικό μέσο ενημέρωσης είχαν την εφημερίδα. Βασικός λόγος, ο βιολογικός κύκλος της ζωής. Αλλά πλέον και αρκετοί άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας, προσπαθούν και καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Οι νέες γενιές που διαδέχονται τις παλαιότερες, είτε μας αρέσει είτε όχι, θεωρούν ξεπερασμένο μέσο την έντυπη εφημερίδα και δεν την διαβάζουν.

 

Ζώντας την πραγματικότητα που περιγράφουμε παραπάνω, πήραμε την απόφαση και το 2021 δημιουργήσαμε τον ιστότοπο anatolinet.gr. Η εμπειρία των τριών ετών ικανοποιεί τις προσδοκίες που είχαμε, ως προς την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κοινού μας. Αλλά ανοίγει και νέους ορίζοντες, για την προσφορά νέων εμπειριών στην ενημέρωση. Έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση να κυκλοφορήσουμε και ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, για το οποίο γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος.

 

Μετά την δημιουργία της υποδομής για μετάβαση της «Ανατολής» στην ψηφιακή εποχή, ήταν θέμα χρόνου να κλείσει ο κύκλος ζωής της έντυπης «Ανατολής». Στην απόφαση μας να κλείσει τώρα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η υπέρογκη αύξηση του κόστους εκτύπωσης και κυρίως του κόστους ταχυδρόμησης της εφημερίδας, τον τελευταίο χρόνο. Για να ισοσκελιστούν οι αυξήσεις, θα έπρεπε να ανατιμηθεί κατά πολύ η ετήσια συνδρομή. Δεν επιλέξαμε να αυξήσουμε την τιμή της συνδρομής, επειδή θα επιβάρυνε δυσανάλογα τους συνδρομητές μας.

Τα 35 χρόνια που κυκλοφορεί η «Ανατολή», ακολουθήσαμε πολιτική οικονομικής συνδρομής, γιατί δικαίωμα στην ενημέρωση έχουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Γι’ αυτό επί 12 χρόνια διατηρήσαμε την ίδια τιμή συνδρομής. Γι’ αυτό δεν διακόψαμε την συνδρομή όσων ήθελαν να διαβάσουν την εφημερίδα, αλλά αντιμετώπιζαν σοβαρή οικονομική δυσχέρεια, λόγω ανεργίας κ.λ.π.

Η απόφαση μας αυτή συμπίπτει με την μεταβίβαση της επαγγελματικής δραστηριότητας των εκδόσεων «Ανατολή», εξαιτίας της συμπλήρωσης του εργασιακού κύκλου του υποφαινόμενου.

Όμως αυτή είναι η τυπική πλευρά. Επειδή η ουσιαστική, δηλαδή η ενημέρωση του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, η ευαισθητοποίηση του για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ρωμηοσύνης, είναι ένας μαραθώνιος που δεν τελειώνει. Επομένως, είμαστε στο τέλος ενός κύκλου και συνεχίζουμε από άλλο στίβο.

 

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα, τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας. Ειδικά εσάς που συμπορευτήκαμε από τα πρώτα βήματα της «Ανατολής» το 1989. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γι’ αυτή την μακρόχρονη συνοδοιπορία. Αλλά η σκέψη μου πάει και στους αναγνώστες μας που έφυγαν από την ζωή στην διάρκεια των 35 ετών, με πολλούς από τους οποίους είχαμε γνωριστεί και προσωπικά. Αιωνία η μνήμη τους. Επίσης ευχαριστώ θερμά όλους εσάς, που με την συνδρομή σας, με τα αμέτρητα μηνύματα σας, με την αγάπη και την εκτίμηση που εκδηλώσατε όλα αυτά τα χρόνια, συμπαρασταθήκατε στο έργο μας και γίνατε στυλοβάτες της «Ανατολής».

Στα 35 χρόνια της «Ανατολής», συνεργαστήκαμε με πολλούς ανθρώπους, τόσο για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της εφημερίδας, όσο και για τις πρακτικές διαχειριστικές εργασίες. Οι περισσότεροι εξ αυτών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Χωρίς την προσφορά τους θα ήταν αδύνατο η έντυπη «Ανατολή» να φτάσει μέχρι εδώ. Τους ευχαριστώ και τους ευγνωμονώ.

 

Πιστεύω ότι πολλοί από εσάς, έχοντας εκτιμήσει την ενημέρωση που προσφέρουμε, θα θελήσετε να μας ακολουθήσετε και στον ιστότοπο anatolinet.gr.  Θα σας βοηθήσουμε ούτως ώστε να μην έχετε καμία δυσκολία σε αυτή τη νέα εμπειρία για εσάς.

Αλλά και εσείς αγαπητοί αναγνώστες, που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα μας ακολουθήσετε στο διαδίκτυο, αλλά θα θέλατε να διαβάζετε τα δημοσιεύματα μας, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να μην στερηθείτε την ενημέρωση που προσφέρουμε από τον ιστότοπο μας.

 

Στο επόμενο τεύχος θα κάνουμε έναν απολογισμό των 35 ετών, της έντυπης «Ανατολής», σε συνάρτηση με την πορεία της Ρωμηοσύνης αυτή την περίοδο. Αυτή η πορεία ήταν η πυξίδα μας στον 35χρονο βίο της έντυπης «Ανατολής». Με αυτή την πυξίδα θα πορευτούμε και στο μέλλον.

 

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 

Το παρόν δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αρ. 240 της έντυπης “Ανατολής”

 

Διαβάστε κι αυτό:

Οι τρόποι που μπορείτε να διαβάζετε τα δημοσιεύματα μας

Οι τρόποι που μπορείτε να διαβάζετε τα δημοσιεύματα μας

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.