HomeΕιδήσειςΤων Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου

Των Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου

Των Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου

 

 

16 Νοεμβρίου 2023.

Από την Επιτροπή της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, λάβαμε την ενημέρωση που δημοσιεύουμε παρακάτω, σχετικά με τον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο περικαλλής Ι.Ναός της Κοινότητας:

 

Η Κοινότητά μας τίμησε και φέτος με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τους πολιούχους, προστάτες και αρωγούς της, τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που είχε καταρτιστεί, το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό μας ο Μέγας Εσπερινός της Συνάξεως των Αγίων Ασωμάτων, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο οποίος ευλόγησε και την αρτοκλασία. Τον συγχωριανό μας Δεσπότη πλαισίωσαν ο Μέγας Κατηχητής κ. Χρύσανθος, Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητάς μας, οι Ιερ. Προϊστάμενοι των γειτονικών Κοινοτήτων Παλαιού Μπάνιου, Αρχιμανδρίτης κ. Γεδεών Μαγκριώτης, Μεσαχώρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελος Γρηγοριάδης και Μπεμπεκίου, Πρεσβύτερος κ. Κυριάκος Κεσίσογλου, ενώ διακόνησε ο Διάκονος κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, από την Μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Έψαλαν εμμελέστατα οι τακτικοί Ιεροψάλτες μας κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, Δημήτριος Τζημάρας και Παναγιώτης Καπάριζας.

Μετά το τέλος του Εσπερινού παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους εκκλησιασθέντες.

 

 

Το πρωΐ της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ναό μας τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων Αρχιστρατήγων, χοροστατούντος του Σεβ. Πατριαρχικού Επιτρόπου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Λειτουργός ήταν ο Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, Υπεύθυνος του Πατριαρχικού Αρχειοφυλακίου, τον οποίον διακόνησε ο Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγ. και Ι. Συνόδου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Καλλίνικος, ενώ τους Πατριαρχικούς χορούς πλαισίωσαν οι τακτικοί Ιεροψάλτες της Κοινότητάς μας. Από το Ι. Βήμα συμπροσεύχονταν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

 

Ο Κοινοτικός Ναός μας άστραφτε από καθαριότητα και έλαμπε από ένα υπερκόσμιο φως, καθώς οι ακτίνες του ηλίου έμπαιναν μέσα από τα πολλά και μεγάλα παράθυρά του. Και ο μεγαλοπρεπής Ταξιάρχης μας, στολισμένος και μοσχομυρισμένος από τα ολόλευκα άνθη της ευλαβείας της Φιλοπτώχου Αδελφότητάς μας, άκουγε τους ύμνους και τα εγκώμια από τους Πατριαρχικούς χορούς και φαινόταν τόσο γλυκύς, χαρούμενος και ευτυχής, ώστε έδινε σε όλους τους εορταστές τη χάρη και την ευλογία του, μέσα από την παλιά ασημένια εικόνα του. Το μεγαλοπρεπές παλάτι του ήταν κατάμεστο από ευλαβείς χριστιανούς, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοινότητος Χαλκηδόνος και Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, επικεφαλής αντιπροσωπείας μαθητών, Γεώργιος Παπαλιάρης, Πρόεδρος του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. και της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μπαλίνου κ. Συμεών Σολταρίδης, Παλαιού Μπάνιου κ. Κωνσταντίνος Διακρούσης, Μεσαχώρου κ. Ευστράτιος Δολτσινιάδης, Μπεμπεκίου κ.  Παντελεήμων Παναγιωτίδης και Βαφεοχωρίου κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης.

Ήταν ασφαλώς σύσσωμη η Εφοροεπιτροπή της Κοινότητάς μας, υπό την προεδρία της κας Ντόρας Διακρούση, καθώς επίσης και άλλοι Κοινοτικοί παράγοντες, πολλοί ενορίτες μας και προσκυνητές από όλη την Πόλη.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….   

 

   Αυτό το διαβάσατε;

Ο τελευταίος χειμώνας του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου;

Ο τελευταίος χειμώνας του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου;

 

Φέτος είχαμε τη χαρά να έχουμε συνεορταστές μέλη της Αδελφότητος Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου «Ο Ταξιάρχης», τα οποία ήρθαν μαζί με συγγενείς και φίλους από την Αθήνα, υπό την ηγεσία της Προέδρου κας Ευστρατίας Μουζάκα-Αναστασίου. Ο Δήμαρχος Besiktas κ. Riza Akpolat είχε την ευγενή καλωσύνη να στείλει ως αντιπρόσωπό του τον Σύμβουλό του κ. Nurhan Palakoglu, καθώς επίσης και ένα ωραίο στεφάνι λουλουδιών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Πατριαρχικός Επίτροπος τέλεσε το καθιερωμένο Τρισάγιο στον τάφο των αοιδίμων Πατριαρχών

Σωφρονίου Β/ (1774-1780), Γαβριήλ Δ’ (1780-1785), Κωνσταντίου Β/(1834-1835) και Γρηγορίου ΣΤ’ (1835-1840 καί 1867-1871), οι οποίοι αναπαύονται στον αυλόγυρο του Ταξιάρχη μας.

Κατόπιν, παρατέθηκε πλούσια δεξίωση στην Κοινοτική μας Αίθουσα, όπου τον Σεβ. Πατριαρχικό Επίτροπο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητάς  μας, η κα Ντόρα Διακρούση, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητάς μας, η κα Λωξάνδρα Δημοπούλου, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητάς μας, καθώς επίσης και η κα Ευστρατία Μουζάκα-Αναστασίου, Πρόεδρος των Μεγαρευμιωτών Αθηνών. Στο τέλος μίλησε ο Σεβ. Πατριαρχικός Επίτροπος, ο οποίος διαβίβασε προς όλους μας τις σεπτές Πατριαρχικές ευχές και την αγία Πατριαρχική ευλογία, του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας.

 

 

Στη συνέχεια οι Μεγαρευμιώτες από την Αθήνα ανέβηκαν στον Προφήτη Ηλία, όπου προσκύνησαν και τρισάγισαν τους προγόνους τους, που αναπαύονται στο Κοιμητήριο μας. Νωρίς το βραδάκι, η Κοινότητά μας παρέθεσε στην Αίθουσά της ένα οικογενειακό δείπνο, προς τιμήν των συγχωριανών μας, που ήρθαν από την Αθήνα, το οποίο ευλόγησε ο Δεσπότης μας. Κατά την κοπή της τούρτας, για τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, απηύθυναν σύντομες ευχετήριες προσφωνήσεις ο Δεσπότης μας, η Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής μας και ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι. και του Σταυροδρομίου, ενώ οι τιμώμενοι, δια στόματος της Πρόεδρου των Μεγαρευμιωτών Αθηνών, ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και τις εκδηλώσεις αγάπης και τιμής.

Η Κοινότητά μας ευχαριστεί θερμότατα όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση του εορτασμού της ετησίας πανηγύρεώς της και εύχεται διαρκή την προστασία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών σε όσους τους επικαλούνται και προστρέχουν στη χάρη τους!

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!

 

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος κα Θ. Διακρούση (5η από δεξιά) με την Πρόεδρο της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος κα Τ. Μουζάκα Αναστασίου (7η από δεξιά στο κέντρο) και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σταυροδρομίου κ. Γιώργο Παπαλιάρη (1ος από αριστερά)

 

Αυτό το διαβάσατε;

Κοινοτική περιουσία κινδυνεύει με απώλεια

Κοινοτική περιουσία κινδυνεύει με απώλεια;

Κοινοποίηση με:
Βαθμολογία άρθρου

anatoli-@otenet.gr

Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.